Önceleri insanlar ulaşım araçlarını hızlandırmaya çalışırlardı. Daha hızlı araçlar trenler uçaklar için araştırmalar yapar, ürünler geliştirirlerdi. Şimdi ise şehir hayati o kadar hızlandı ki insanların yavaşlamaya ve sakinleşmeye olan ihtiyacı ortaya çıktı. Bir yere varmanın yani sıra yolda olmanın keyfini çıkarabileceğiniz en güzel ulaşım araçları trenler ve gemilerdir. Bu seride sizlere Belmond Hiram-Bingham treninden Doğu Ekspresine, Bosfor Ekspresinden Hogwarts Ekspresine trenleri anlatacağım.
İlk olarak son zamanlarda adını sıkça duyar olduğumuz Doğu Ekspresi!
İlk seferini 1939yilinda Erzurum’a yapan doğu ekspresi 1962yilina gelindiğinde yolunu karsa kadar uzat mistir. Herkes Kars Kars derken neden ilk olarak Doğu Ekspresiyle Erzurum yazımı yayınladığım anlaşılmıştır herhalde. Bir asıra yakın suredir ülkemizde hizmet vermekte olan Doğu Ekspresi Türkiye’nin en uzun tren hattıdır. Önceleri İstanbul-Kars arasında hizmet veren doğu ekspresi 2012 yılına gelindiğinde insanların daha hızlı trenler istemesi sebebiyle başlatılan yht inşaatına kurban giden Haydarpaşa istasyonuyla birlikte 4ana şehrini kaybetmiş. Şu anda Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars olmak üzere 7 şehirden geçen tren 53 istasyonda durarak toplamda 1080km yol gidiyor. Normal bir zamanda seferini 25saatte tamamlayan Doğu Ekspresi kış aylarında ortalama 27 saatte sizi Ankara’dan Kars’a ulaştırıyor. Ankara dediysem bir süredir tam Ankara değil aslında. Başkentray çalışmaları nedeniyle tren Ankaraya gelemiyor ancak Ankara garından her gün saat 18.00de bir otobüs sizi Kırıkkale’nin Irmak ilçesine, Irmak garına götürüyor ve tren buradan kalkıyor. Tam tersi rotada Karstan Ankaraya gitmek için her sabah Kars garından 08.00da hareket eden tren yine Irmak garına kadar gelebiliyor ve sonrasında otobüsle Ankara garına geçiyorsunuz. (Ankara-Irmak-Ankara arası otobüs ücretsiz)
Bu seyahatte koltuklu(pulman) dört kişilik yataklı (örtülü kuşetli) ve 2kisilik yataklı (yataklı vagon) olmak üzere 3 seçeneğiniz var. Tabi bunların dışında birde hangi vagonda seyahat ederseniz edin kullanabileceğiniz ortak kullanım alanı küçük bir kafeterya ve 4 kişilik masalardan oluşan yemekli vagon var. Vagonların her iki yanında bulunan tuvaletler için küçük bir ayrıntı olarak ekleyeyim yataklı vagonun tuvaletleri genelde daha temiz oluyor ve kış günlerinde sular donmuş olabiliyor.
Restoranın menüsünde çorba, ızgara köfte, soğuk sandviç ve kahvaltı tabağı gibi pekte iyi olmayan yemekler var. İyi olmayan dedim diye hemen kızmayın bunu restoranda çalışan abide söylüyor ama siz bunu kimseye söylemeyin ha birde belki iyi anlaşırsanız size satılan stick çayın dışında kendi için demlediği çaydan verebilir 🙂 Sallama cay demişken trenin restoranında alkolsüz soğuk içecekler ve şu hazır paketlerde bulunan sıcak içeceklerden bulunuyor.
Son olarak dış sıcaklığın kış aylarında -30’a kadar indiği söylensede tren hep sıcacık bu konuda içiniz rahat olsun.
Doğu Ekspresi Biletleri
Doğu Ekspresine binmeye karar verdiniz peki ama hangi vagonda seyahat edeceksiniz? Bu sorunun cevabı için önce seçeneklerimize bakalım.
Pulman: Bildiğiniz koltuktur efendim 2+1 otobüs gibi oturur koltuğa gidersiniz. Kişi başı 46TL ücreti vardır ve trenin kalktığı günde olmak üzere her zaman yer bulabilirsiniz. (Not: Uzun yolculuklar için tavsiye etmesemde çok zorda kalırsanız ya da aniden gitmeye karar verip diğer vagonlarda yer bulamazsanız çiftli koltuklar dönebiliyor en azından biraz daha rahat oturup ayaklarınızı uzatacak bir alan yaratabilirsiniz kendinize.)
Örtülü Kuşetli: İlk girdiğinizde karşılıklı ikişer kişilik koltuklar göreceğiniz bu kompartımanda. Koltukları yatırıp üstteki yatakları açtığınızda toplamda dört yatak oluyor ve bunun dışında bir şey bulunmuyor. Görevli yıkanmış, ütülenmiş yatak malzemelerinizi paketlenmiş halde size veriyor. Çift olarak seyahat etmek isterseniz bütün yatakları almalısınız yoksa görevli gelip erkeklerle kadınları ayırabiliyor.(Çift olarak seyahat etmek istiyor ve yataklıda yer bulamadıysanız örtülü kuşetlide diğer iki yatak için %50indirimli çocuk bileti alabilirsiniz) Son olarak örtülü kuşetli için 61liralık ücretiyle trenin fiyat/performans şampiyonu diyebiliriz.
Yataklı: İçinde iki kişilik koltuk, dolap, buzdolabı, masa, montunuz için askı, çantalarınız izin yer, lavabo ve koltukları yatırıp üstteki yatağı açtığınızda iki kişilik yatağı olan bu kompartıman bence Doğu Ekspresinde seyahat edilebilecek en güzel yer. İki kişi gitmek isterseniz kişi başı 96TL tek gitmek isterseniz 116TL olan ücretiyle Doğu Ekspresinin en pahalı bileti.
Kuşetli ve Yataklı vagonların ortak özelliği olarak; her iki seçenektede iç sıcaklığı ve aydınlatmayı kontrol edebileceğiniz bir panel bulunuyor, odanızın cam kapısı tam olarak kapanmasada istediğinizde perdesini çekip kapatabiliyorsunuz ve şimdi kötü haber: Sadece içeriden kilitlenebilen bu kapılar dışarıdan kilitlenmiyor.
S.S.S
Trene binmeye karar verdiniz ama hala aklınızda sorular var şimdi bunları yanıtlamaya çalışacağım yetersiz kalırsa yine bana ulaşıp sorabilirsiniz bende yeni soru geldikçe güncellerim burayı.
Trende sigara içilebiliyor mu? Bence evet ama aslında hayır. Trende sigara içmek her ne kadar yasak olsada siz kompartımanınıza girip camı açtıktan sonra kimsenin bundan haberi olmaz.
Trende elektrik var mı? Pulmanda seyahat ediyorsanız cevabım maalesef ki hayır ama kuşetli veya yataklı vagonlardan birindeyseniz evet elektrik var. Kuşetli vagonda dört kişiye bir priz, Yataklı vagonda iki kişiye iki priz var yani yanınızda bi çoğaltıcı götürseniz iyi olur.
Trende çok ses oluyor mu? Ses oluyor olmasına da trenin öyle tatlı bir ritmi var ki tıngır mıngır sallanan dev bir beşik gibi düşünün siz onu. Ben yolun tıkırtılarından rahatsız olmanın aksine çok büyük zevk aldım.
Çok tatlış bi kedim/köpeğim/kuşum/böceğim var yanımda benimle gelebilir mi? Trene bazı şartları sağlaması koşuluyla evcil hayvan alabiliyorlar. Öncelikle evcil hayvanınıza %50 indirimle bir bilet almalısınız. Kafesin içinde olmalı, kimlik kartı ve sağlık belgesi bulunmalı, dizlerinizin üstünde taşıyabileceğiniz ağırlık ve hacimde olmalı tüm bu şartları sağlıyorsa; evet minik dostunuz sizinle gelebilir.
Bize en son kaç olur? Trende belirtilen ücretlerin dışında indirimli ücretler olabiliyor.
Gidiş-Dönüş Biletleri, Genç(13-26 yaş), Öğretmen ( MEB ‘e bağlı veya MEB’den onaylı çalışan tüm öğretmenler), askeri yolcular, yerli ve yabancı basın kartı sahipleri, TCDD/ TCDD TAŞIMACILIK A. Ş. personeline eşi ile eşi ve çocuklarına %20 indirim,
65 yaş ve üzerindeki yolcular ile çocuklara (7-12 yaş) %50 indirim.
Yer istememek koşuluyla 0-6 yaş çocuklar ücretsizdir.
*Yaşa dayalı indirimlerde yaş hesabı yapılırken gün ve aya bakılmaz, doğum yılı esas alınır.
*Ara duraklarda inerseniz ücretler düşüyor.
Duraklarda ne kadar duruyor? Tren küçük istasyonlarda 3-4 dakika, şehir garlarında 10dakikaya kadar durabiliyor. Siz siz olun arada markete fırına restorana koşmaya çalışmayın onun yerine gelmeden önce internetten küçük bir araştırma yapıp trene sipariş verebilirsiniz.
Trende telefon-internet çekiyor mu? Yolculuğun neredeyse tamamında telefon çekiyor ancak internet için aynı şeyi söyleyemeyeceğim çoğunlukla ya hiç yok ya da yok denecek kadar az. (İnternet çekmediği için yolculuğun çok büyük bir kısmında restoranda kartla ödeme yapamıyorsunuz)