Türkiye’de turizm denince akla ilk gelen yerlerden ve Türkiye’nin en çok turist çeken şehirlerinden birisi olan Antalya hakkında önerilerimi yazımda bulacaksınız. Antalya sadece sahil ve güneş demek değil ayrıca harika bir tarihi ve gezilecek birçok yeri olan bir şehrimiz. Antalya birçok tatil beldesine sahip. Belek, Kalkan, Kaş, Kemer ve Alanya gibi. Bu tatil beldeleri başlı başına farklı vaadler sunuyor tatile gelenlere. Antalya’da gezilip görülmesi gereken tarihi yerler, şelaler, antik kentler , doğal güzellikler listesine geçiyoruz 🙂
- Kurşunlu Şelalesi
1986 yılında hizmete açılan 7 tane küçük göletin küçük şelaler ile birbirine bağlantığı 2 km’lik bir yol olan Kurşunlu şelalesi Antalya’da en sevdiğim yerlerden birisi. Kurşunlu şelalesine gittiğinizde aman diyim şelaleyi gördüm diyip dönmeyin. Bir yürüyüş yeri yapılmış nehrin yatağına. Suyun sesini dinleyerek yeşilliğin içinde rahat rahat yürüyebilirsiniz. Suyun rengi oldukça farklı. Yürüyüş parkında yürürken farklı farklı hayvanlar görebilirsiniz. İlk ziyaretimi bahar ayında gerçekleştirmiştim Kurşunlu Şelalesine. Oldukça sakindi ve çok insan yoktu. Yazın gittiğimde ise bahar ayına göre daha kalabalıktı. Kurşunlu Şelalesine Antalya-Isparta yolunda 24 km gittikten sonra sola dönüp 7 km daha devam ettiğinizde ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın
Fotoğraf Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
- Düden Şelalesi
Düden Şelalesi sizi daha başlangıçta şaşırtacak. Çünkü Şelalenin olduğu yere geldiğinizde nasıl yani? Şelale burada nerede diye soracaksınız kendinize. Çünkü; Düden Şelalesi şehrin içinde. Şelaleye çok yakın evler var. Şelalenin içinde gezilebilen bir mağarası var. Şelaleden akan su ileride falezlerden denize dökülüyor. Ancak bunu karadan görmek mümkün değil. Kaleiçin’den kalkan tekne turlarına katılırsanız denize döküldüğünü görebilirsiniz. Konum için tıklayın.
Fotoğraf Kaynak: www.anset.com.tr
- Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti, ağırlıklı olarak Roma İmparatorluk ve geç klasik, Helenistik dönemleri anlamında şehir planlaması açısından önem taşıyan bir kent. Kent, antik dönemden bu günlere kalan ve en iyi korunmuş stadyumlardan birine sahip. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmesi için Türkiye’nin aday gösterdiği Perge Antik Kenti oldukça gösterişli bir giriş kapısına sahip ve birçok heykel çıkmış Antik Kent içerisinden. Konum için tıklayın.
Fotoğraf Kaynak: www.kulturvarliklari.gov.tr
- Antalya Müzesi
Tarihe ve arkeolojiyi seviyorsanız 1988 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi olarak seçilen Antalya Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Perge Antik Kenti’nden çıkarlan birçok eser burada sergilenmektedir. Müzeye giriş 20 TL ve Müze Kart geçerli. Konum için tıklayın.
Fotoğraf Kaynak: http://www.antalyamuzesi.gov.tr
- Köprülü Kanyonu
İçinde Roma döneminden kalma iki tane tarihi köprü bulunan Köprülü Kanyonu yaz sezonunda rafting yapmak için ve hiking, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapmak için son derece elverişli. Kanyon’un içinden geçen Köprüçay Isparta’dan doğuyor ve Antalya’da denize dökülüyor. Konum için tıklayın
- Karain Mağarası
Karain Mağarası da Perge Antik Kenti gibi UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alması için önerilen yerlerden birisi. İçinde halen kazı çalışmalarının devam ettiği Karain Mağarası Türkiye’nin en büyüklerinden birisi. Yapılan kazılarda mağaranın tarihinin 500.000 yıl geçmişe sahip olduğu ve içinde insanların yaşadığına dair bulgulara rastlanılmıştır. Konum için tıklayın.
Fotoğraf Kaynak: http://www.kulturvarliklari.gov.tr
- Tazı Kanyonu
2017 yılında keşfedilen Tazı Kanyonu Antalya’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi. Köprülü Kanyon’a 15-20 dakikalık bir mesafede ve oldukça yükse. Mükemmel bir manzaraya sahip. Kanyona hakim noktalarda çekildiğiniz fotoğraflar fazlasıyla like alacak 🙂 Konum için tıklayın.
Fotoğraf Kaynak: http://www.todosk.org.tr
- Manavgat Şelalesi
Türkiye’de ilkokul okumuş herkesin ders kitaplarından ismini ve fotoğrafını bildiği bir yer burası. Nehir sularının 4.5 metre yüksekten döküldüğü Manavgat Şelalesi’ni de görülecek yerler listenize almalısınız. Şelale çok büyük yüksekliklerden dökülmese de görsel şölen sunuyor. Şelale çevresinde restoran ve kafeterya bulunuyor. Suyu da buz gibiJ Şelaleye giriş 6 TL. Konum için tıklayın.
- Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti Akdeniz bölgesinin bugüne kadar en iyi korunmuş tiyatrosuna sahip. Tiyatro MS 2. Yüzyılda inşa edilmiş. Harika bir akustiğe sahip bu tiyatro 12.000 kişilik bir kapasiteye sahip. Tiyatro’dan hariç Antik Kent’te, anıtsal çeşme, meclis binası, tapınak ve sarnıçlar gibi yapıların kalıntıları bulunuyor. Antik Kent Selçuk döneminde Kervansaray olarak kullanılmış ve sonrasında atıl bırakılan Aspendos, Atatürk’ün 1930 yılında buraya ziyaretinden sonra restore edilmiş. Müze giriş ücreti 25 TL ve Müze Kart geçerli. Konum için tıklayın.
- Termessos Antik Kenti
Güllük Dağı’nın tepesinde bulunan platoya kurulmuş Termossos. Büyük İskender burayı MÖ 333 yılında kuşatmış ancak başarılı olamamış. Termossos, Türkiye’de en iyi korunmuş antik kentlerden birisi olma özelliğini koruyor. Giriş ücreti 5 TL ve Müze Kart geçerli. Konum için tıklayın.
Fotoğraf Kaynak: www.vikipedia.org